mijn hele leven heb ik gedanst

Fysiotherapeut, NLP-master, danseres, RPG-therapeut, RMA-therapeut, Reattach-therapeut, vrouw, dochter, partner, moeder, gevoelig, gepassioneerd, eigenwijs. Dat is wat ik, Luciola Dumont ben. Alles wat ik ben combineer ik om mensen te behandelen van hun pijn, zowel fysiek als mentaal en emotioneel.

Het fysieke, mentale en emotionele: ze lopen als een rode draad door mijn bestaan. Mijn hele leven heb ik gedanst. Ik begon ermee toen ik drie was, in Brazilië. Toen ik een studie moest kiezen wilde ik iets doen met gezondheid. Dat werd fysiotherapie. Ik behaalde mijn master orthopedie en studeerde af met dans. In Nederland deed ik de dansacademie. Ik danste, maar bleef ook doorgaan met fysiotherapie. Ze gingen hand in hand: als fysiotherapeut behandelde ik ook dansers, en ik gebruikte dans tijdens mijn behandelingen.

Toen ik in aanraking kwam met NLP viel alles samen. Dat was de missing link. Ik ontdekte dat beweging een manier was om emoties te verwerken, en dat ik vanuit beweging ook anderen kon helpen vrijer te zijn - een combinatie van, doen, voelen en denken dus. Dat is wat ik nu doe: mensen helpen, vanuit beweging, reflectie en emotie. Met een wetenschappelijke basis. Daar komt ook de naam MoveMend vandaan: move, en mend, vanuit beweging naar genezing.

Mijn sessies zijn onder meer geïnspireerd op het werk van de danseres Anna Halprin en de neurowetenschapper Candace Pert. Perth stelt dat het lichaam, emoties en geest één geheel zijn. Emoties zijn fysieke reacties, bijvoorbeeld. Ze zijn bovendien betrokken bij veel systemen zoals de spijsvertering, het immuunsysteem en de hormoonhuishouding. Het hele lichaam doet mee. Anna Halprin maakt in haar boek Dance as a healing art een onderscheid tussen helen en genezen: je kunt genezen van een ziekte, maar dat betekent nog niet dat je ook in alle opzichten geheeld bent. Emotioneel herstel is een belangrijk onderdeel van het helen.

Ik geloof dat het lichaam de potentie heeft om zichzelf te helen, en de beste manier om die potentie eruit te halen is iemand te begeleiden naar zelfbewustzijn. Vanuit daar komt de echte oorzaak van het probleem tevoorschijn. En, met de juiste begeleiding, ook de oplossing.

RPG-therapeut

In Brazilië volgde ik een opleiding tot RPG-therapeut. RPG draait om het corrigeren van je houding. De diepste spieren werken samen als een ketting. Soms zijn ze verkrampt. De spieren zijn dan gecomprimeerd, en moeten weer ruimte krijgen goed te functioneren. Dat doe ik door iemand in een bepaalde positie te leggen en de spieren te rekken. Ook je ademhaling speelt hierbij een rol. Het lichaam wordt volledig behandeld, om te voorkomen dat bepaalde spieren gaan compenseren voor anderen. Zo breng ik met jou je lichaam als geheel in balans en corrigeer je houding.

Reattach-therapeut

Reattach wordt meestal gebruikt voor trauma’s en verandering van het cognitieve gedrag, bijvoorbeeld bij overprikkeling en autisme. In een uitgebreid gesprek breng ik in kaart: waar zit de belemmering? Daarbij gebruik ik tapping: je doet je ogen dicht, ik vraag je om je dingen voor te stellen. Tegelijkertijd tik ik op je hand. In tegenstelling tot therapie-technieken zoals EMDR hoef je het trauma bij Reattach echter niet opnieuw te doorleven.

RMA-therapeut

RMA is een Braziliaanse techniek. Het staat voor ‘reprogamacao musculo articular’: het herprogrammeren van de spieren en de gewrichten. RMA gebruikt de energiebanen en het zenuwstelsel. Dat gebeurt met tape – een middel dat ook vaak in onder meer de sport gebruikt. Het verschil tussen taping (in de sport of medisch) en RMA is dat bij die laatste ook naar de energiebanen gekeken wordt. Bij een RMA-sessie breng ik eerst de spanning in kaart. Daarna plak ik patches op verschillende spanningspunten van het lichaam, om zo de balans weer te herstellen.

Het is niet iedereen gegeven zoiets goed te begeleiden, oog te hebben voor dat wat loskomt bij verschillende mensen, ons te laten voelen dat we gezien worden, dat we verder kunnen op eigen kracht, soms met een beetje hulp. Luciola ziet en begeleidt zonder teveel te omarmen. Ik vond het een hele bijzondere en waardevolle ervaring!

Fleurdeelneemster groepsessie